Arkiv fra gammelt nettsted

Hamsun-Selskapets gamle nettsider ble driftet av Hedvig og Gert Rasmussen (Danmark/Tyskland) helt fram til april 2017.  Stor takk til dem for en fabelaktig innsats  gjennom mange år! Deres arkiv er lagt inn under her. Noen underlenker kan være utgåtte.  Innleggene er i hovedsak skrevet på dansk, men det bør ikke by på særlig problemer.

 

Flot adaption af Hamsuns August på i Tromsø (Landstrykere):
Hålogaland teater forsætter deres ekskvisite serie af dramatiseringer af Knut Hamsuns værker. I den aktuelle Landstykere har vi med en lille perle at gøre.
Forestillingen er morsom – meget morsom! – men den rammer også sjælen og stemningerne i Knut Hamsuns bøger perfekt.
Læs mere…Hamsundagene i Hamarøy:
Så var den offisielle delen av Selskapets litteraturseminar over! Stor og hjertelig takk til dagens forelesere og gjester: Frode Boasson om Hamsuns vitalisme, Andreas Lødemel om Landstrykere og August, Linda Nesby om Sværmere, undertegnede tok for seg Hamsuns språk og stil, Børge Strandskog fortalte om Walsøe-familien på Tranøy og til sist intervjuet Nils Magne Knutsen vår alles Hedvig Rasmussen om hennes Hamsun-feber. Et innholds- og lærerikt seminar, en super helg på Hamarøy. Takk til kommunen og Hamsunsenteret for lån av lokaler. Takk til alle deltakere også!

Årsmøte i Hamsun-selskapet:
5. august afholdtes Hamsun-selskapets årsmøte, et vellykket arrangement med overblik over selskapets aktiviteter i den forløbne periode og gode ideer til den kommende. Desuden regnskab og valg til styret. Læs referatet af årsmøtet her: Årsmøte2016.

Eit mangfaldig liv:
Ole Bjerke fra Lillehammer har gitt ut boka “Eit mangfaldig liv” (artikler, småstubber og dikt, 165 sider og 13 illustrasjoner). Det er en vakker, tankevekkende, morsom og velskrevet bok. To av stykkene i boka handler om Knut Hamsun og hans diktning, og den vil derfor ha spesiell interesse for medlemmene i Hamsun-Selskapet. Boka er innbundet og koster kr 200,- + porto. Den fås ved henvendelse til: Ole Bjerke, Måsåhaugen 30, 2614 Lillehammer. Tlf. 90228845, epost: ole34@online.no.

Teaterforestillingen “Landstrykere legger ut på omfattende landsturné med Riksteatret utover høsten 2016, etter at forestillingene på Hålogaland teater er gjennomført. Full spilleplan her: riksteatret.no.
I tillegg planlegger Oslo-avdelingen å få til en felles middag for dem som skal på Riksteatrets forestilling “Landstrykere” når den kommer til Drammen 12. november. Mer om dette etter hvert.

7.-24. september 2016, Hålogaland teater Tromsø: Landstrykere-historien om August
Trilogien om August står som en bauta i Knut Hamsuns forfatterskap og i nordisk litteraturkanon. Nå gjenoppstår fortellingen på Scene Vest i et storstilt samarbeid med Riksteatret. Les mere: http://ht.tr.no/index.php/theatre/showview?iShowID=594

1.-4. september 2016, Lom-Skjåk-Vågå: Diktardagar
I år er det 100 år siden Tor Jonsson blev født. Derfor er Diktardagene selvfølgelig dedikeret til emner rundt Tor Jonsson og ikke til Knut Hamsun. Et flot program med mange spændende indslag er det blevet til – Kjartan Fløgstad for bare at nævne 1 navn blandt mange. Se det spændende program hos www.diktardagar.no

Styret 2014-2016

Hamsun-Selskapets litteraturseminar på Hamarøy 5.-6. august 2016: «Hamsuns vitalisme»
I 2016 er vi tilbake på Hamarøy og arrangerer litteraturseminar under Hamsun-dagene. Seminaret vil gå over to dager, og tittelen er Hamsun midt i livet – Vitalisten Hamsun. Vitalismen er en livsfilosofi som oppstod på slutten av 1800-tallet, og som påvirket flere norske forfattere fram til 1930-tallet. Begrepet vitalisme utløser både positive og negative assosiasjoner, som f eks nærhet til naturen, sunnhet, økologiinteresse, reaksjonære holdninger til masseindustri og i ytterste fall: fascisme. Hvilken rolle har vitalismen spilt i norsk litteratur, og da spesielt hos Hamsun? Flere av foredragene vil kretse rundt dette, men programmet inneholder også en rekke andre poster som tar for seg ulike aktuelle sider ved Hamsuns liv og diktning. Vi staser på en god miks av foredrag, sofasamtaler og intervjuer som passer både leg og lærd. Forhåndssalget er startet online, så sett av den første helgen i august allerede nå. Velkommen på seminar!
Bemærk venligst små justeringer av programmet. Se det aktualiserede program her…

Årsmøte i Hamsun-selskapet:
Årsmøtet avvikles før seminarstart fredag 5/8, i Hamarøyhallen kl 11. Saker må være styret i hende seinest 14 dager før årsmøtet.
Se saklisten her…

Hamsuns Pan blir musikkteater:
Under Hamsundagene 2016 er det duket for urpremiere på musikkteateret Pan på Hamsunsenteret. I hovedrollene finner vi skuespiller Kristin Holand som Edvarda Mack, og sanger Kristian Krokslett og Hans Kristian Steinsvåg fra Hamarøy teaterlag, begge som løytnant Thomas Glahn.
To Glahn
Tenor Krokslett spiller den fortellende Glahn som sitter ved skrivebordet og tenker tilbake på Nordlandsommerens evige dag, mens Steinsvåg spiller Glahn mens han befinner seg på handelsstedet Sirilund.
Berit Valberg er komponist og leder for prosjektet i nært samarbeid med Hamsunsenteret på Hamarøy, Hamarøy teaterlag og manusforfatter Tore Hestbråten. Hestbråten har arbeidet med Hamsun-adapsjoner i en årrekke, og fikk ideen om å lage musikkteater av Pan allerede på 90-tallet.
Les mer…

Hamsun-dage 2016:
De næste Hamsun-dage i Hamarøy vil blive afholdt 3. – 7. august 2016.
Vi glæder os allerede!
Kig ind hos www.hamsundagene.no

Ibsen- og Hamsundagene 2016:
Ibsen- og Hamsundagene, Sørlandets litteraturfestival i Grimstad, finder sted fra 3.-6. august 2016.
Les mere hos: www.ibsenhamsun.no

Nationaltheatret setter opp Mysterier:
Efter premieren i april fortsætter Nationaltheatret med Mysterier også i efteråret. Der er ledige billetter i perioden fra 29. september til 17. oktober.
www.nationaltheatret.no/Mysterier.b7C_wRHK1c.ips

Neste bok i Hamsun-selskapets skriftserie nå utkommet:
Årets bok fra Hamsun-Selskapet er en samling foredrag fra tre ulike arrangementer i regi av Hamsun-Selskapet: Hamsun-seminar under Vinterfestuka i Narvik i februar 2014, Litteraturseminar under Hamsun-dagene på Hamarøy i august 2014 og seminaret «Hamsun – Handelsstedene – Harr» på Kjerringøy ved Bodø i august 2015.
Hamsun og krigen er et stadig tilbakevendende tema, og Vinterfestuka Narvik passet godt som ramme for et seminar med foredrag både om Hamsuns forfatterskap og om ulike sider ved krigen.
Hamsun-Selskapets seminar under Hamsundagene på Hamarøy i august 2014 var et rent litterært seminar. Det mest underholdende bidraget var utvilsomt foredraget til Inge Eidsvåg om Hamsun og de gamle; den største publikumssuksessen var innslaget med forfatteren Herbjørg Wassmo som bl. a. fortalte om da hun som ung pike møtte Marie Hamsun på Hamarøy.
Det ferskeste seminaret som er dekket i denne boka, fant sted på Kjerringøy gamle handelsstedet i august 2015. I hele sju Hamsunromaner står et handelssted – med alle dets kompliserte relasjoner og transaksjoner – sentralt for handlinga og miljøtegninga.

Boka, som som nu er medlemmene i hende, er på 142 sider.
Har Du bruk for flere eksemplarer, kan de køpes for 50 Kr ved henvendelse til Hamsun-selskapet.


Stort tillykke og klem til Henny Moan pü fødselsdagen! (foto: Cinemateket, Oslo)

Mandag 22. februar vil det være Henny Moan-dag i Filmens hus i Oslo:

En av stifterne av Hamsun-Selskapet – og fra 2014 også æresmedlem – Henny Moan, fyller 80 år. Dette blir feiret bl.a. av Filmens hus i Oslo . Mandag 22. februar vil det være Henny Moan-dag i Dronningens gt 16, med seminar, diskusjon og filmvisning.
Henny selv vil selvsagt være der, og mange andre kjente og kjære fra Hamsun-miljøet. Etter jubilantens eget ønske sender jeg denne mailen til dere for å invitere også medlemmer av Hamsun-Selskapet til denne happeningen.

16.00-17.35: Seminaret “Kvinne – hvor går du? ” Blant de deltakende i panelet er Camilla Stoltenberg, Per Haddal, Jan Erik Vold og Bent Kvalvik. Konferansier: Vigdis Lian.
Åpent for alle og gratis adgang. NB: Billett må tas ut i resepsjonen.

18.00: Visning av “Øyeblikket”, som er filmversjonen av Sverre Udnæs’ teaterstykke «I dette hvite lyset», som også ble satt opp som radioteater. Filmen er fra 1977, regi ved samme Udnæs. Her møter vi maleren Kai på jakt etter sin kone, som brått og uten å fortelle hvorfor, forlot ham etter to års ekteskap. I løpet av en lang juli-aften og natt møtes de fire karakterene, alltid kun to og to, til verbale dyster. Varighet: 1t 44min. Med: Tore Segelcke, Henny Moan, Kjersti Døvigen, Jon Eikemo.
Billettpris: 80,- for ikke-medlem av Cinemateket eller 50,- for medlem av Cinemateket.

Utover i uke 8 (25, 26 og 28/2) vil det vises ytterligere fire filmer med Moan i viktige roller.

Lenke til hele arrangementet: www.cinemateket.no

Håper noen av dere har anledning til å ta turen!

Stumfilmen Pan (1922) klar for salg!

Knut Hamsuns roman Pan ble første gang filmatisert i 1922. Filmen har ikke tidligere vært tilgjengelig på DVD. Nasjonalbiblioteket har gjort en kjempejobb med å restaurere filmen digitalt, og har funnet og lagt inn scener som manglet i tidligere tilgjengelige versjoner. Filmen er i hovedsak innspilt i Melbu i Vesterålen, etterordet – som foregår i India – er innspilt i Algerie. Regissør er Harald Schwensen (han spiller også Glahns jaktkamerat i filmen). Det er undertitler på norsk, engelsk, tysk og fransk. Løytnant Glahn spilles av Hans Bille, Edvarda av Gerd-Egede-Nissen og Lillebil Ibsen har rollen som Eva. DVDen koster kun kr 159, og kan kjøpes her:
https://www.platekompaniet.no/dvd/pan-4/

Neste bok i Hamsun-selskapets skriftserie nå i trykken:

Årets bok fra Hamsun-Selskapet er en samling foredrag fra tre ulike arrangementer i regi av Hamsun-Selskapet: Hamsun-seminar under Vinterfestuka i Narvik i februar 2014, Litteraturseminar under Hamsun-dagene på Hamarøy i august 2014 og seminaret «Hamsun – Handelsstedene – Harr» på Kjerringøy ved Bodø i august 2015.
Hamsun og krigen er et stadig tilbakevendende tema, og Vinterfestuka Narvik passet godt som ramme for et seminar med foredrag både om Hamsuns forfatterskap og om ulike sider ved krigen.
Hamsun-Selskapets seminar under Hamsundagene på Hamarøy i august 2014 var et rent litterært seminar. Det mest underholdende bidraget var utvilsomt foredraget til Inge Eidsvåg om Hamsun og de gamle; den største publikumssuksessen var innslaget med forfatteren Herbjørg Wassmo som bl. a. fortalte om da hun som ung pike møtte Marie Hamsun på Hamarøy.
Det ferskeste seminaret som er dekket i denne boka, fant sted på Kjerringøy gamle handelsstedet i august 2015. I hele sju Hamsunromaner står et handelssted – med alle dets kompliserte relasjoner og transaksjoner – sentralt for handlinga og miljøtegninga.

Boka, som altså vil komme medlemmene i hende før jul, vil bli på 142 sider.

Diktardagar Lom-Skjåk-Vågå 2015:

Diktardagene, kulturfestivalen rundt om øvre Gudbrandsdalens digtere bl.a. Knut Hamsun, finder i år sted fra 4-6 september.
Se programmet her: program
og besøg diktardagene www.diktardagar.no.

Hamsun i Tromsø:

Da er programmet sluppet for den 6. Internasjonale Hamsun- konference 2.-4.september 2015.
Universitetet i Tromsø – Norges arktiske Universitet afholder for 6. gang sin anerkendte Hamsun-konference med international deltagelse.
Se det sidste og endelige program her: program
Tip: Buss nummer 20 går fra sentrum til universitetet i Breivika. Kjøper man billett på bussen, koster det 50 kroner. Kjøper man på forhånd (kiosken Wito midt i Storgata) er det langt billigere.
27.08.2015

Knut Hamsuns fødselsdag 4. august:
Hamarøy fejrer Hamsun: Dagen markeres både ved Hamsunsenteret, på barndomshjemmet i Hamsund og på handelsgården Breidablikk.med bl.a. kransenedleggelse ved bysten i Hamsund, arrangement ved barndomshjemmet og boknat med maratonoplesning af Hamsuns Sult, Pan og På gjengrodde stier.
Se programet her: Boknatta.

Hamsuns sultekunstner af Peer E Sørensen:
En bog jeg varmt kan anbefale, den har fået meget fin kritik i de danske aviser:

Knut Hamsuns debutroman Sult fra 1890 gjorde ham med et slag berømt. Andre forfattere kanoniserede den hurtigt som en forbilledlig kulttekst og et inspirerende hovedværk: Den navnløse helts usikre observationer og plagede drømme, hans nervesitrende visioner og mentale hudafskrabninger.. Les mere…

Nye udenlandske studenter læser Hamsun:
Der foregår stadig utrolig mange forskellige ting i den Hamsunske, og kun en lille del får vi med her. Randi Eilertsen fra Narvik fortæller:
Utenlandske studenter på Høgskolen i Narvik skal lese en roman som del av studiet. De studerer norsk ett år og fortsetter på studier på universiteter og høgskoler i Norge. I år har tre studenter valgt å lese Hamsun. Det er uvanlig. Les mere…

Ibsen- og Hamsundagene er Sørlandets litteraturfestival. Selve hovedprogrammet finder sted fra 5. – 8. august, men festivalen har fra i år helårsaktivitet. Det lønner sig regelmæssigt at besøge festivalens netsted for den mest aktuelle information om nye arrangementer.
Les mere om Ibsen- og Hamsundagene, Sørlandets litteraturfestival hos ibsenhamsun.no

Kæmpesucces for Schauspiel Köln og Hamsun:
Radikal, visuel, konsekvent. En tour de force for skuespillerne. Denne teateropsætning af Hamsuns roman Markens Grøde er gigantisk. Opførelsen er grænseoverskridende og dog helt i tråd med Hamsuns ide. Bravo!

Der er kun få opførelser tilbage i denne sæson, så hvis Du har lyst til avantgardistisk teater så anbefales det varmt at købe biletter NU!
Les mere…

Seminar på Kjerringøy: Se det aktualiserte program!
Klik her for det oppdaterte program for Hamsun-seminaret.
25.06.2015

Overnatting på Kjerringøy:
Har Du endnu ikke bestilt overnatting til seminaret på Kjerringøy?
Det er ledig fortsatt på campingen (hytter), mail: kjerringoycamping@hotmail.com, tlf 99013968
og på rom på Prestegården, mail: tora.haabet@lkarts.no, tlf 97020641
25.06.2015

Seminar på Kjerringøy:
Da er seminarbilletter til Kjerringøy til sags på billettservice.no fra 19. mars. Prisene er hhv 1450 for medlemmer og 1650 for ikke-medlemmer, da det tilkommer avgift for kjøperene, slik at totalprisen blir ca 1500 og 1700.

Info på hjemmesiden om buss- og båtforbindelser til Kjerringøy? Se Buss- og båtforbindelser til Kjerringøy her.

Info om overnatting finnes på www.kjerringoy.info, deretter fanen “Bo og spise” . Det går også an å bo i f eks Bodø eller på fastlandssiden og ta turen ut med ferge de tre dagene
18.03.2015

August 2015: Seminar på Kjerringøy.
Sommeren 2015 skal det ikke væreHamsundager på Hamarøy. Hamsun-Selskapet har derved vedtatt å legge et seminar til Kjerringøy ved Bodø i tilknytning til den første helga i august.Seminaret vil delvis bli lagt opp som en hyllest til Karl Erik Harr for hans lange og utrettelige innsats som Hamsun-illustratør, Hamsun-debattant og Hamsun-entusiast. Dessuten vil det bli foredrag knyttet til handelsstedets historie og til Kjerringøy som innspillingssted for en rekke filmer.Vi kommer tilbake til mer detaljert informasjon, men allerede nå bør du altså reservere noen dager i begynnelsen av august. Les mere…
25.01.2015

04, 07, 09, 10 og 17 juni 2015, Köln Tyskland: Markens grøde
Den 29.maj har teatret i Köln premiere på deres nyeste opsætning Markens grøde (Segen der Erde). Et helt ungt skuespillerensemble og en fabrikshal. Hamsun lever. Les mere…

I anledning åpning av kunstutstillingen “Hamsunkunst i Æventyrland” torsdag 12. mars, inviterer Hamsun-Selskapet sine medlemmer til en liten sammenkomst før den offisielle åpningen.
Vi i Selskapet møtes kl 18:00 i 5. etasje på Hamsunsenteret for “vorspiel”.
Les mere…
09.03.2015

Seminar i Lom 28.02.2015: Det er nå 75 år sidan Ernest Orlando Lawrence tok imot Nobelpisen i fysikk på det svenske generalkonsulatet i San Francisco. Rett nok vart han tildelt prisen i 1939, men på grunn av krigen i Europa, reiste han ikkje til Stockholm. Mor til Ernest Orlando Lawrence , Gunda, og Kn ut Hamsun var tremenningar, og deira felles røter kan sporast til søre Lia i Lom. I same grenda finn vi òg røtene til fleire av dei mest kjende treskjerarane i Nord-Gudbrandsdalen.
Dette er så spesielt at Knut Hamsun-laget ynskjer å markere det med foredrag, utstilling av bilde, salsutstilling av glasmaleri og musikkinnslag
Les mere…

Call for papers!

Den 6. Internasjonale Hamsun-konference 2.-4.september 2015:

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske Universitet afholder for 6. gang sin anerkendte Hamsun-konference med international deltagelse. Der inviteres nu til indsendelse af manuskripter til foredragene. Les mere…
25.01.2015

Oslo: 3 x Sult. Lørdag 22. november 2014 har Cinemateket (Norsk Filminstitutt, NFI) i samarbeid med Oslo-avdelinga av Hamsun-Selskapet for tredje gang en presentasjon av ulike filmversjoner av Hamsuns verk. Denne gangen er det 3 x Sult som står på plakaten i Dronningensgate 16 i Oslo. Les mere…

Les referatet af Hamsun-selskapets årsmøte her: Årsmøte 2014

Les årsberetning for Hamsun-Selskapet for beretningsårene 2012 og 2013 som framlagt på Selskapets årsmøte fredag 1. august 2014 på Hamarøy her: Årsberetning

Se de nye vedtekter for Hamsun-Selskapet som vedtaget på årsmøtet 2014: Vedtekter

Sæt kursen mod den smukke hvide sørlandsidyl Grimstad og deltage i Ibsen- og Hamsundagene, Sørlandets litteraturfestival. Her vil Du få improvisasjonsteater og humoristiske skråblikk på Ibsens litteratur, Du møder blandt mange andre forfatterne Carsten Jensen og Åsne Seierstad. Therese Bjørneboe, som sitter i juryen til den internationale Ibsenpris, vil fortælle hvorfor den kontroversielle Peter Handke (hvis store forbillede er Knut Hamsun) fik Ibsenprisen. Helge Jordal læser Terje Vigen. Og selvfølgelig vil der også blive plads til Knut Hamsun. Men opdag hellere selv programslip på www.sørlandetslitteraturfestival.no eller på Facebook og planlæg din ferie i Grimstad 9-16. august.

Hamsun-seminar på Hamarøy 2014: I år er Hamsun-Selskapet tilbake med sitt litteraturseminar under Hamsundagene på Hamarøy. Årets seminar har ikke noe bestemt tema, men forsøker som vanlig å avspeile det viktigste som foregår innenfor Hamsun- forskningen. Fredag 1. august kl. 21 har vi den tradisjonelle mottakelse, i år på kantinen på Knut Hamsun Videregående Skole, som vanlig med gratis servering for Selskapets medlemmer. Selve seminaret foregår lørdag 2. august fra kl. 10.00 på Hamsunsenteret.
Se det opdaterede program og tidspunkter her:
program

Årsmøte i Hamsun-Selskapet på Oppeid 1. august: Hamsun-Selskapets årsmøte blir avholdt på kantinen på Knut Hamsun Videregående Skole fredag 1. august kl. 18.00. Saker som ønskes behandlet på årsmøtet, må være styret i hende senest tre uker i forveien. Se bestyrelsens forslag til ændring af vedtægterne her: nye vedtekter.

Hamsun-klubben: Hamsun-Selskapet vil både fredag og lørdag kveld ha åpent hus i Hamsun-klubben på kantina på videregående skole. På Klubben blir det tilgjengelig snacks og forfriskninger.
Velkommen igjen!

Æventyrlandet kaller på deg! Så er det straks klart for nytt litteraturseminar i Hamarøy under Hamsundagene 2014! Velkommen!
Hotell, hytte, camping eller hybelrom? De proffe aktørene har mange senger i Hamarøy og området omkring. Se for eksempel under reise hamsuns-rike.no, hamsunsenteret.no.
Det er flere etablissementer på Tranøy (Tranøy fyr, Edvardas hus/ søster, Dorotheas Ly og Tranøy galleri), Hamarøy hotell på Innhavet, Ulvsvåg gjestgiveri (og camping), dessuten flere campingplasser. Den største ligger et steinkast fra Hamsunsenteret, Hamarøy fiskecamping.
Dersom du er interessert i privat «kort-reist» overnatting vil Hamsun-Selskapets lokale medlemmer bidra med hybelformidling i Oppeid-Presteid området. Send en mail til Elin E elin.eidsvik@gmail.com så skal vi gjøre vårt beste for å formidle.
Rimelig student-overnatting:
Er du litteraturstudent og har knagre reisebudsjetter? Da har vi booket Hamarøy Idrettslags flotte klubbhus (beliggende midt på Oppeid – 5 min gange til Hamsunsenteret) for mer enkel innkvartering (type flatseng). Her er gode fasiliteter; dusj og garderober, velutstyrt kjøkken, oppholdsrom og stor platting (til soling!). Send mail til Terje el Elin om du kan være interessert i dette alternativet. Husk sovepose!

Hamsundagene i Hamarøy løber af stabelen fra 26. juli til 4. august og som sædvanligt finder Du et overflødighedshorn af sjove/spændende/tankevækkende arrangementer rundt om Knut Hamsun lige fra forfattermøder, koncerter, kunstudstillinger, litterære luncher, roture i Nordlandssommerens evige dag, mød Edvarda i Pans skove, hør nykomponeret musik til Knut Hamsuns Lurtonen… Af spændende forfatternavne kan nævnes Mikkel Bugge, Kjersti Skomsvold og Agnes Ravatn…Nej, læs hellere selv programmet og planlæg din tur til smukke Hamarøy og mød eller gense venner og oplev entusiastiske og åbne mennesker i et inspirerende miljø: www.knuthamsun.no/program-2014

9-16. august 2014:
Sæt kursen mod den smukke hvide sørlandsidyl Grimstad og deltag i Ibsen- og Hamsundagene, Sørlandets litteraturfestival. Her vil Du få improvisasjonsteater og humoristiske skråblikk på Ibsens litteratur, Du møder blandt mange andre forfatterne Carsten Jensen og Åsne Seierstad. Therese Bjørneboe, som sitter i juryen til den internationale Ibsenpris, vil fortælle hvorfor den kontroversielle Peter Handke (hvis store forbillede er Knut Hamsun) fik Ibsenprisen. Helge Jordal læser Terje Vigen. Og selvfølgelig vil der også blive plads til Knut Hamsun. Men opdag hellere selv programslip på www.sørlandetslitteraturfestival.no eller på Facebook og planlæg din ferie i Grimstad 9-16. august.

Nils Magne Knutsen er Ridder af St. Olav:
Professor Nils Magne Knutsen er av Kongen utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. I begrunnelsen heter det at Nils Magne Knutsen gjennom sitt faglige og frivillige virke gjennom svært mange år har representert et helt spesielt engasjement for nordnorsk litteratur og kultur og kulturhistorie. Vi som kender ham og har oplevet hans fantastisk engagerende og altid veloplagte Hamsun foredrag er bare så enige. Man må også nævne hans varme engagement og støtte til unge forskere og til nye Hamsun interesserede. Man føler sig altid velkommen i hans selskab. Sjældent har en utnevnelse været så fortjent. Vi siger stort TILLYKKE!
Overrækkelsen finder sted den 11. juni på Universitetet i Tromsø.

Nobel reise aflyst:
Den spændende reise i fodsporene til hele 3 Nobelprisvindere er desværre aflyst. Det var ikke deltagere nok til at arrangementet kunne gennemføres. Det er virkeligt synd, da oplægget lød utroligt spændende. Vi håber at arrangørerne tør prøve igen til næste år.
Nærmere information: Kulturreiser ved Tone Eike post@kulturreiser.no Tel: 66787910

24.-28. juni 2014: En Nobel reise:
En reise i fodsporene til hele 3 Nobelprisvindere? Ja, Kulturreiser i samarbejde med Hamsun-selskapet i Lom gør det muligt. Man har sammensat en fantastisk tur til centrale steder i Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun og Sigrid Undsets liv og virke. Vi besøger blandt andet Maihaugen, Bjerkebæk, Aulestad, Lom, Frydenlund i Valdres og meget mere. Vi kommer ind alle steder med lokale guider. Vi skal overnatte på spændende steder som Lillehammer Aktiemølle og berømte Fossheim i Lom. Der er forberedt spændende aftenarrangementer med digt og musik og vi deltager i Kristinspelet på Jørundgard. En gaveide til din allerkæreste eller til dig selv?
Det hele foregår 24-28 juni. Se hele det spændende program her: En nobel reise.
Nærmere information og booking: Kulturreiser ved Tone Eike post@kulturreiser.no Tel: 66787910

14.-23. marts 2014: Vinterfestuke i Narvik. Vinterfestuka er en av festivalene i Nord-Norge som har størst deltakelse og engasjement. Hvert år blir det gjennomført 200 ulike arrangement i Vinterfestuka. 50 000 publikummere besøker arrangementene og Vinterfestuka er dermed den best besøkte festivalen i landsdelen. Vinterfestuka fremstår i dag som en moderne festival med et spennende innhold samtidig som rammen og symbolene fra kulturhistorien blir tatt godt vare på.
Vinterfestuka i Narvik har i mange år hatt et litteraturseminar på programmet. I år har arrangementskomiteen invitert Hamsun-Selskapet til samarbeid, og derved er en dag av seminaret “Ord i spor” satt av til foredrag om Knut Hamsun. Seminaret skal foregå søndag 16. mars i den flotte bystyresalen i Narvik rådhus. Av hensyn til tilreisende deltakere er starten satt såpass sent som kl. 14.00. Registrering og velkomstkaffe fra kl. 13.30. Så følger fire halvtimes foredrag, hvert av dem fulgt av spørsmål og diskusjon, og med kaffepauser innimellom. Seminaret avsluttes kl. 19.00 med en mottakelse i studiosalen i Folkets hus, der Hamsun-Selskapet inviterer seminardeltakerne til et uformelt avsluttende treff.
Seminaravgift: Kr 250, – for medlemmer, kr. 400, – for ikkemedlemmer. Seminaravgiften inkluderer kaffeservering underveis og gratis adgang til mottakelsen etterpå.
Nærmere informasjon om påmelding til seminaret i Narvik søndag 16.mars vil komme i Hamsun-Nytt i februar.

Oslo: 3 x Sult. Lørdag 22. november har Cinemateket (Norsk Filminstitutt, NFI) i samarbeid med Oslo-avdelinga av Hamsun-Selskapet for tredje gang en presentasjon av ulike filmversjoner av Hamsuns verk. Denne gangen er det 3 x Sult som står på plakaten i Dronningensgate 16 i Oslo. Les mere…

07. december 2013: 4 x Pan: Hamsun-Selskapet – i samarbeid med Filmens Hus i Oslo – inviterer Hamsun-interesserte til 4 x Pan på Cinemateket i Dronningensgt.16 lørdag 7. des kl 12 og utover (kl 14.30, 17 og 19) med påfølgende middag på Pascal (om ønskelig).
Verkene vises omvendt kronologisk, dvs Pan fra 1995 (To grønne fjær) først, deretter den nordiske co-produksjonen fra 1962, den tyske fra 30-tallet og til sist den svenske stumfilmen (nyrestaurert) fra 1922. Jan Erik Holst fra filminstituttet og professor/Hamsun-forsker Nils Magne Knutsen vil holde innledninger før hver visning. Mat underveis kan kjøpes i kafeen.
Pakkepris (4 x Pan + middag) vil bli ca 500 kr.
Påmelding skjer til: jan.erik.holst@nfi.no innen 1. desember. Meld deg på allerede i dag!
Det vil bli mulig å møte opp upåmeldt og kjøpe billetter kun til enkeltfilmer (ca 50-100 kr/stk).
Før og mellom forestillingene vil det også være salg av boknyheter i foajeen, og forfatterne selv vil delta på hele arrangementet.
Se hele programmet her.

Oktober-november 2013: SULT: Teatret Møllen i Haderslev i Danmark havde i foråret premiere på en helt ny forestilling “Sult” baseret på Knut Hamsuns roman. I den nye teatersæson spilles stykket igen 15.-19.oktober i Haderslev. Fra 21.oktober til 16. november er der gæstespil flere steder i Danmark. I Norge kan stykket ses på Kråkerøy og i Kristianssand fra 6.-10.november.
Mere under
www.teatretmoellen.dk

Hamsun- og Ibsendage i Grimstad 2013: program

6.-11. august 2013: Ibsen- og Hamsun-dagene / Sørlandets litteraturfestival i Grimstad. Denne spændende festival finder sted hvert år i august i den smukke Sørlandsidyl Grimstad med fokus på begge de to berømte sønner af byen. Fra og med i år har man lagt til på navnet og glæder sig veldig til å presentere program-innholdet etterhvert og bevise at man lever opp til navnet. Se nærmere under www.ibsenhamsun.no

1.-4. august 2013: Diktardagar i Lom, Skjåk og Vågå.

Diktardagar 2011 er til ende.
Du kjem vel att i 2013 kan hende?
Nemnda har evaluert og driv no og lagar
planar og tema for neste Diktardagar.
Nærare info vil med tida
bli lagt ut her på denne sida. (fra www.diktardagar.no)

05.07.2013-05.08.2013:
Per Kristian Olsen vs Niels Magne Knutsen: Debatt om Knut Hamsun i Nordlys

5.-8. juni 2013: Det Vilde Ord, en ny spændende litteraturfestival i Bodø. Litteraturfestivalen har som visjonen “å skape et tydelig litterært fotavtrykk av Bodø og Nordland, herunder bryte grenser og bygge broer med ord – mellom mennesker og kulturer. Ambisjonen er å knytte sammen “den vældige Vestfjord” med “Reine Ord – et hav av bøker” og “Det Vilde Ord” som arrangeres på henholdsvis Reine og i Bodø.Navnet understreker det ville, vakre, vindfulle, våte, ustyrlige nordlandske, provokative uttrykksfulle som kjennetegner Nordland i kunst og kultur “, som det hedder i programmet. Her finder Du boglancering, paneldebat, foredrag, koncerter, udstillinger… nej, se hellere hele programmet hos www.detvildeord.no og bliv inspireret til at deltage.

4. mai 2013 inviterer Filmens Hus i Dronningensgt.16 i Oslo til Hamsun-dag.
“Etter vårens presentasjon av den 8. filmversjonen av Hamsuns roman Victoria har vi gleden av, sammen med Hamsun-selskapets avdeling i Oslo, å invitere til en filmlørdag med visning av hele tre tidligere filmversjoner av romanen. Før filmene holder Hamsun-biografen Robert Ferguson innledninger, og dagen avrundes med en bedre middag i Hamsuns ånd i Filmkafeen på Filmens Hus”, skriver filminstituttet.
Påmelding til filmdagen med middag hos jeh@nfi.no . Pris for hele dagen inkl. middag (eksl. drikke) er kr. 500,- som betales ved inngangen. Frist for påmelding: 26. april. Se hele programmet her: 3xVictoria.

13.-15. marts 2013: Hamsun-monolog: På gjengrodde Stier. Kilden, Kristiansand. Fremført av Ola B. Johannessen. På gjengrodde stier vakte enorm oppmerksomhet da den kom ut for vel seksti år siden. Knut Hamsun var da 90 år gammel, og alle trodde han for lengst hadde lagt ned sin penn. Boken ble til mens han satt internert som «prøvearrestant» – som han selv uttrykte det – i Grimstad sykehus og senere gamlehjemmet i Landvik, i påvente av rettsak angående anklagen mot ham om landssvik.
I forestillingen går skuespilleren inn i de siste tankene Hamsun presenterer for verden, og forsøker å forstå dem i lys av vandremotivet. Dette er et sentralt motiv i Hamsuns verden. Menneskets livsvandring og søken etter mening. Dikterens utslitte sko og utslitte kropp er det tilbakevendende bildet i tolkningen. (omtale fra Kilden)
Læs mere og bestil billetter hos Kilden: http://www.kilden.com/arrangement/pa-gjengrodde-stier

1. marts 2013: Premiere på Hamsun-filmen Victoria. I forbindelse med at den nye Hamsun-filmen, ”Victoria”, skal ha premiere 1. mars, er det på flere steder planlagt litt ekstra aktivitet for Hamsun-Selskapets medlemmer. I Oslo, Lom, Hamarøy og Tromsø vil medlemmene bli invitert til et opplegg i forbindelse med premieren. For nærmere informasjon bes interesserte medlemmer om å ta kontakt med den lokale koordinator: Hege Faust (Oslo), Torunn Kjøk (Lom), Andreas Lødemel (Hamarøy) Nils M. Knutsen (Tromsø). Her finder Du adresserne: Kontakt.

Hamsun- og Ibsendage i Grimstad 2012: program

14. til 19. august 2012: Ibsen Hamsun dage i Grimstad. Denne spændende festival finder sted hvert år i august med fokus på begge de to berømte sønner af byen. Nu er programmet for Ibsen- og Hamsun-dagene i Grimstad ude og det er blevet et af de mest spændende programmer i Grimstad nogensinde! Temaet er i år Småbyen og verden utenfor og programmet er fyldt med spændende foredrag, interviews, debatter, teateropsætninger, litterære byvandringer, Hamsuns Nobelprismiddag (!), flotte koncerter – både udendørs og inde. Se programmet og bestil billetter: www.ibsenhamsun.no

Styret 2010-2012

Hamsun-Selskapets litteraturseminar 2012 Sortland, program

9. til 11. august 2012:Hamsun-Selskapets litteraturseminar. Hamsun-Selskapets kendte litteraturseminar finder i år sted i Sortland i Vesterålen. Udover de spændende foredrag giver dette mulighed for besøg på Hamsun-relevante lokaliteter som Sortland hotell, Jennestad Handelssted, Lihallen kulturgård og ikke minst Bø i Vesterålen, der Hamsun var lensmannsbetjent. Læs nærmere i Hamsun-Selskapets medlemsblad: Hamsun-nytt 1/2012, hvor Du også finder påmeldingsskjema.

30.07.2012:
Knutsen, Nils Magne: Demoniseringa av Knut Hamsun. Kronikk i Dagbladet

28. juli til 5. august 2012: 17. Hamsundage i Hamarøy. Hamsundagene fandt sin begyndelse i 1982, siden er festivalen vokset og er nu et overflødighedshorn af litteratur, teater, koncerter, udstillinger og selvfølgeligt socialt samvær. Det er altså 30 år siden starten, et helt jubilæum, så Hovedkomiteen har sat alle sejl til: så vi får nogle forrygende dage! Programmet er kommet, så kig ind hos festivalens officielle nettsted: www.knuthamsun.no

13. og 14. april 2012: Ljodahått i Litteraturhuset i Oslo. Hør en spændende gruppe musikere fra flere europæiske lande fremføre det bedste af norsk digtning til ny musik – på norsk, der iblandt selvfølgelig Knut Hamsun. Efter en meget rost koncert på berømte Volksbühne i Berlin er det lykkedes at få gruppen til Litteraturhuset i Oslo. Kontakt www.litteraturhuset.no for billetbestilling og udnyt chancen, at denne spændende gruppe er på et sjældent besøg i Norge!

3. april 2012: Dikt og musikk i påskeveka. For å markere stiftinga av laget som skal føre vidare Diktardagar, inviteres til variert kulturprogram tysdag 3. april 2012 kl. 19.30 på Fossheim, Lom med musik, kåseri, dikt, kaffe og kaker og mye mer… Alle interesserte er velkomne! Se programmet her: Indbydelse.

31. mars 2012: Vi inviterer til årsmøtet i Knut Hamsun-laget i Lom laurdag kl. 13.30 på Fossheim, Lom. I Dr. Garmos Institutt (Inngang gjennom resepsjonen og baren og ned i kjellaren). Etter dei vanlege årsmøtesakene blir det ope møte der vi viser filmen Hamsun og Kaukasus. Som vanleg blir det litt musikk og servering. Vel møtt! Helsing Torunn Kjøk, leiar i Knut Hamsun-laget i Lom. Se saklisten her: Årsmøte.

10. mars 2012: Hamsun-seminar i Oslo. Hamsun-Selskapet, avdeling Oslo, inviterer til dagsseminar med titlen “Hamsun og hovedstaden”. Seminaret finner sted den 10. mars 2012 kl 10-14 i Hamsun-salen på Gyldendalhuset. Se program, tilmelding etc her: Inbydelse.

5.Internationale Hamsun-konference i Tromsø: program

15.-16. september 2011:5. Internationale Hamsun-konference i Tromsø. Den femte i rækken af internationale konferencer om Knut Hamsun afholdes på Tromsø Universitet. Arrangører er Henning Howlid Wærp, Even Arntsen og Nils Magne Knutsen fra Hamsun-gruppen ved fakultetet for Humaniora, Universitet i Tromsø. Konferencen afholdes hvert 4. år. Program følger.

11.-14. august 2011: Ibsen-Hamsun dage i Grimstad. Hvert år fejrer Grimstad sine 2 store sønner: Henrik Ibsen og Knut Hamsun med en spændende festival. Arrangør er Stiftelsen Ibsen Hamsun og festivalen foregår i år i anden uge af august. Programmet er ennå ikke endeligt, men til eksempel vil publikum torsdag 11. to spennende foredrag om Knut Hamsun: Hamsun-Selskapets styreleder, Even Arntzen fra Universitetet i Tromsø, skal snakke om “Lykke og værensfylde i Knut Hamsuns forfatterskap”. Et hovedpoeng iforedraget vil være å vise at Hamsuns diktningkke bare peker mot tomhet og desillusjon, men også har store doser av vitalitet og livsglede.
Det andre foredraget er et fellesforedrag av1. amanuensene Wenche Torrissen, Høgskulen i Volda, og Nils M. Knutsen, Universitetet i Tromsø. De to skal snakke om sjalusi som et smertefullt og dramatisk gjennomgangsmotiv hos Hamsun. I forfatterskapet finner vi en rekke sjalusimord og sjalusi-selvmord, og vi finner en vrimmel av store og små konflikter knyttet til sjalusi, oplyser Even Arntzen til “Hamsun-nytt”.
Se det spændende program hos www.hamsunibsen.no .

4.-7. august 2011: Diktardagar 2011 i Lom/Skjåk/Vågå. Hvert år fejrer man i Lom – og nu også i Skjåk og Vågå – egnens store digtere, her iblandt selvfølgelig Knut Hamsun. Temaet i år er “Sett med kvinneaugo”. Diktardagene arrangeres i samarbejde mellem Tor Jonssonselskapet, Stiftinga Solrenning, Knut Hamsun-laget, UL Fram og Mållaget Ivar Kleiven. Torunn Kjøk fra Hamsunlaget skriver:
“Vi jobber med Diktardagar 2011 – 4.-7. august 2011. Det blir arrangement både i Vågå, Lom og Skjåk, men med hovedvekt på Lom. 4. august er det Hamsun-dag i Garmo, og da blir  det offisiell åpning av Diktardagar 2011 ved bautaen på Garmostrædet, vandring, konsert, utstilling osv. Felles tema er “Sett med kvinneaugo”, og vi kommer til å legge vekt på skrivende kvinner fra Ottadalen (Vågå, Lom og Skjåk), om de er født og oppvoks eller flyttet hit. Men vi glememr naturligvis ikke Hamsun, Aukrust og Jonsson som alle vil få sin rettmessig plass i programmet.”
Se diktardagenes meget flotte og professionelle nettsted med alle oplysninger, dato, billetkøb m.v her: www.diktardagar.no

4. august 2011: Hamsun og Hamarøy. Selv om der først er regulære Hamsun-dage i Hamarøy næste år, så satser Hamarøy på at fejre 100 året for Hamsuns “hjemkomst”: Knut Hamsun flyttede i marts 1911 sammen med sin kone Marie til gården Skogheim på Hamarøy. I marts måned fejrede man dagene på Hamarøy, men man planlægger endnu en markering på Knut Hamsuns fødselsdag den 4. august.
Se mere hos
www.hamsunsenteret.no .

Diktardagar i Lom. august 2010. Også Lom hylder sine store digtere: Tor Jonsson, Olav Aukrust, Ragnvald Skrede OG Knut Hamsun med en årlig festival. Læs mere…

Hamsun- og Ibsen dage i Grimstad. 5.-7.august 2010. Den smukke sørlandsidyl Grimstad hædrer hvert år sine 2 store sønner Hamsun og Ibsen med en spændende festival. Læs mere…

Sommerseminar. 1.-5.august 2010. Grimstad. I sommerseminaret ”På gjengrodde stier” i Grimstad, ønsker man å bruke god tid på å diskutere kunstens rolle i samfunnet – gjennom foredrag, samtale, filmvisning og workshops. Læs mere…

Styret 2008-2010

Årsmøtet i Hamsun-Selskapet finder i år sted onsdag, den 04. august 2010 kl. 15:00 i Knut Hamsun VGS, Hamarø

Hamsun-Selskapets litteraturseminar under Hamsun-dagene i Hamarøy. 4.-6.august 2010. Hamsun-Selskapet inviterer til spændende foredrag under titlen “Hamsun, kjønn og media”. Se det foreløbige program her…

Hamsun-dage i Hamarøy. 31.juli-08.august 2010. Hvert andet år finder dette overflødighedhorn af kulturelle arrangementer sted i det smukkeste nordnorske landskab. Nu er programmet her: Læs mere…

Hamsun-fantasier. 11.juni-??2010 Skogheim, Hamarøy. Denne udstilling af Norges fremmeste kunstnere med motiver rundt om Knut Hamsun har kun været vist i Nasjonalbiblioteket 1.-12. oktober 2009 og i Trondheim Kunstmuseum fra 17. januar-28.februar i år. Nu vises denne spændende udstilling hele sommeren i Knut Hamsuns eget Skogheim på Hamarøy.

Hamsunsenterets udstilling åpner. 11. juni 2010. Hamarøy. Efter den fantastiske indvielse af Hamsunsenteret på Hamarøy på Knut Hamsuns 150 års fødselsdag, skal betongen tørre og støvet lægge sig inden den nyeste informationsteknologi installeres. Vi kan derfor glæde os til åbningen af udstillingen den 11. juni. Læs mere…

Hamsun aften i Kolding. 25 februar 2010 kl. 18.30. Nikolai biograf og Cafe, Kolding: Arangementet er kommet i stand gennem et samarbejde mellem Folkeuniversitetet, Fritze Lundstrøm fra Nikolaj biograf og Foreningen NORDEN. Temaet: “En kontroversiel Nordmand og en litterær gigant.” behandles af Jonas Kjærgaard Laursen. Mødetemaet bringer en skelnen mellem en forfatters litterære virke og politiske stillingtagen. Bør man hylde litterære værker forfattet af en mand der holdt med Tyskland under krigen? Kan den biografiske forfatters politiske forvildelser genfindes i bøgerne? Er vi nødt til at forkaste en gammel tanke om kunstens dannende og opdragende funktion? Med baggrund i sådanne spørgsmål diskuteres Hamsuns forfatterskab som optakt til en visning af Henning Carlsens filmatisering af “Sult” (1966). Læs mere…

Informasjonsbrev fra styrelederen 24.02.2010

Hamsun-fantasier. 17. januar-28.februar 2010. Trondheim Kunstmuseum. Hamsunfantasier er et samarbeid mellom Trondheim Kunstmuseum og KulturKonsept og presenterer verk av de anerkjente billedkunstnerne Therese Nortvedt, Unni Askeland, Marianne Bratteli, Anne-Karin Furunes, Sverre Koren Bjertnæs, Benjamin Bergman, Harald Fenn, Kjell Erik Killi Olsen, Peter Esdaile og Håkon Bleken. Læs mere…

Knut Hamsuns kriger. Seminar

Hamsun- og Ibsendage i Grimstad 2009: program

Hamsun-dage i Hamarøy 2009: program

Hamsun-dage i Hamarøy 2009: program for litteraturseminaret

Hamsun i Lom 2009: program

Markens Grøde, Lom

Feber. Hamsun-teater

Hamsun-uge, Litteraturhuset Oslo

Film: Markens Grøde (1921/2009)

Hamsun i Vasa 2008

Ibsen og Hamsundage i Grimstad 2008: program

Hamsun-dage i Hamarøy 2008: program for litteraturseminaret

Styret 2006-2008

Film: Hunger (USA 2007)

Udstilling af Hamsun-førsteudgaver

Årets boggave 2007

4.Internationale Hamsun-konference i Tromsø: program

Hamsun- og Ibsendage i Grimstad 2007: program

Hamsun i Lom 2007: program

Folkemøde, Hamarøy 11.04.2007

Hamsunsenterets seminar, Oslo 05.03.2007

Sult-aften i Oslo 16.09.2006: program

Ibsen-og Hamsun-dage i Grimstad 2006: program

Hamsun-dage i Hamarøy 2006: program for litteraturseminaret

Årsberetning 2006

Innkaldelse til Årsmøte2006

Hamsun-dage i Hamarøy 2006: pressemelding

Styret 2004-2006