Hamsuns Pan blir musikkteater

Under Hamsundagene 2016 er det duket for urpremiere på musikkteateret Pan på Hamsunsenteret. I hovedrollene finner vi skuespiller Kristin Holand som Edvarda Mack, og sanger Kristian Krokslett og Hans Kristian Steinsvåg fra Hamarøy teaterlag, begge som løytnant Thomas Glahn.

To Glahn

Tenor Krokslett spiller den fortellende Glahn som sitter ved skrivebordet og tenker tilbake på Nordlandsommerens evige dag, mens Steinsvåg spiller Glahn mens han befinner seg på handelsstedet Sirilund.
Berit Valberg er komponist og leder for prosjektet i nært samarbeid med Hamsunsenteret på Hamarøy, Hamarøy teaterlag og manusforfatter Tore Hestbråten. Hestbråten har arbeidet med Hamsun-adapsjoner i en årrekke, og fikk ideen om å lage musikkteater av Pan allerede på 90-tallet.
Teaterlaget har lange tradisjoner med å framføre teateradapsjoner av Hamsuns romaner, ofte med Hestbråten som manusforfatter. Hestbråten sier musikkteateret er svært tro mot romanen.
- Jeg har jobbet en del med Hamsun før, og alltid vært opptatt av å være tro mot teksten. Jeg syns han har nok å by på som det er, så får det være opp til senere generasjoner å trikse med handlingen, sier Hestbråten.

Ny giv i teaterlaget

Valberg har selv bodd på Hamarøy i flere år og håper oppsetningen kan bidra til å blåse liv i det tradisjonstunge og velrennomerte Hamarøy teaterlag.
- Teaterlaget var en av bærebjelkene under Hamsundagene i mange år. De siste årene har folk sagt at de savner teaterlaget. Vi har fått med en del unge folk fra ungdomsskolen og videregående og håper at de får lyst til å være med på teaterlaget fremover, sier hun.

Hjem for å spille Hamsun

I framføringen deltar to profesjonelle sangere/skuespillere, Kristian Krokslett og Kristin Holand, sammen med amatørskuespillere fra Hamarøy teaterlag og fire profesjonelle musikere. Holand er selv vokst opp i Steigen. Hun har ikke spilt noe av Hamsun tidligere og gleder seg til å spille den svermeriske Edvarda på hjemmebane.
- Det føles veldig autentisk å spille Edvarda på Hamarøy. Vi som kommer herfra har et sterkt forhold til Hamsuns litteratur, både naturen og følelsene. Han klarer å definere hvem vi er på en god måte: på den ene siden voldsomme, poetiske og romantiske, og på den andre siden veldig spartanske og jordnære, sier Holand.

Forestillinger:

3. august: PREMIERE: 18:00 og nattforestilling 22:00
4. august: (15:00 mulig ekstraforestilling) og 18:00

Manus: Tore Hestbråten
Produsent og komponist: Berit Valberg
Regissør: Regine Schrøder, Scenekunst i Nordland.

Rolleliste:

Løytnant Thomas Glahn: Kristian Krokslett og Hans Kristian Steinsvåg
Edvarda: Kristin Holand
Mack: Tor Valle
Smeden: Terje Øien
Eva: Sigrid Erdal