Ordskifte om Trøndelag teaters oppsetning av Markens Grøde

I arrangementskalenderen kan du lese om Trøndelag teaters oppsetning av Hamsuns roman Markens Grøde. Stykket spilles fram til 5. november. Trondheimsavisa Adressa forteller at Trøndelag teater i 2009, i forbindelse med 150-årsjubileet for Hamsuns fødsel, ble erklært “Hamsun-fri sone” av daværende teatersjef Otto Homlung. Grunnen var at Hamsun støttet Tyskland under 2. verdenskrig. Teatrets grunnlegger Henry Gleditsch var også teatersjef ved inngangen til 1940-årene . Han var en kjent antinazist og ble henrettet av okkupasjonsmakten i oktober 1942 som en del av en større tysk gjengjeldelsesaksjon.

Dagens teatersjef, Elisabeth Egseth Hansen, forteller i avisa Adressa at Gleditsch var opptatt av å bruke teatret som arena for den frie ytring, “og det skal vi fortsette med”. Det er hun som besørger kransenedleggelse i foajeen på Trøndelag Teater når det i disse dager er 80 år siden Gleditsch, midt under innøving av Ibsens Vildanden, ble hentet av Gestapo og fraktet til Falstadskogen.

Teatersjef Elisabeth Egseth Hansen ved Trøndelag teater (foto: Erik Johansen)

Hansen mener man trygt kan åpne for dialog nå: “I forlengelsen av spørsmålene som Markens grøde og det å sette opp Hamsun bringer med seg, arrangerer vi også Gleditsch-konferansen lørdag 1. oktober, der temaet er kunstnerisk ytringsfrihet.” Hansen vil ta tilbake samtalen og nyansene fra “det skråsikre svart-hvite verdensbildet” som etter hennes mening får for mye plass. Teatres strategi er å ikke vise Hamsun isolert, men sette dialogen om det problematiske på agendaen og “bringe samtalen inn i teatret i stedet for å stenge den ute”. Teaterets nettsted tilbyr spennende intervjuer og ulike synspunkter på egen forestilling : Markens grøde – Trøndelag Teater (trondelag-teater.no)

Les hele reportasjen her: De fleste trodde bannlysninga ville vare evig. Frem til nå – adressa.no. Adressas lederskribent kommenterer også oppsetningen av Markens grøde: Det bør alltid være en skygge over Knut Hamsun på Trøndelag Teater – adressa.no. Ukeavisa Morgenbladet har en lengre artikkel om saken (bak betalingsmur). Nettstedet Midtnorsk debatt har publisert et leserinnlegg 7.10.11 om samme sak. NRK bidrar i samme forbindelse med en artikkel om Gleditsch’ skjebne :Teatersjef Henry Gleditsch ble drept for sin kamp mot nazistene – Kultur (nrk.no)

Legg igjen en kommentar