Fine festivaldager på Hamarøy

Så var Hamsundagene på Hamarøy over for 2022. Et av årets høydepunkter var møtet med festivalkunstner Regine Hamsun. Bildene hennes er store av format og kledde godt å bli utstilt på veggene i den røffe steinkjelleren til låven på barndomshjemmet i Hamsund.

Årets festivalkunstner Regine Hamsun (t.h.) , her sammen med forfatteren Mikael Niemi på tunet ved Hamsuns barndomshjem på Hamarøy.

Hamsunsenterets leder, Solveig Hirsch, hadde på åpningsdagen en samtale med Regine Hamsun, som altså er Knut Hamsuns yngste barnebarn. Etternavnet forplikter, fortalte maleren, og la til at å lese Hamsun var en del av “utdannelsen” hennes. I tillegg har hun selvsagt alltid måttet forholde seg til at begge foreldrene hennes også var bildende kunstnere. Da hører det med å kjenne på angsten for ikke å få det til: “men det har vært en fruktbar kamp fylt med kjærlighet”.

Om bildene til festivalutstillinga sa Regine Hamsun at de uttrykker en viss kamp: å skape kunst er en farlig øvelse, men samtidig uttrykker bildene stemmer fra livsfasen hun nå er i (50 +), der man blir modigere, mer utprøvende. Arbeidene ville hun selv karakterisere som en blanding av figurative og abstrakte: ” menneskets saftige natur i farger, form, rytmer, ytre og indre liv ispedd distanse, selvironi, humor, frustrasjon og lengsel”. Stemmene i bildene er varme, indre skrik, og “ja, de uttrykker en sult”, avsluttet Regine Hamsun med glimt i øyet.  Årets festivalplakat (ses i oppslaget under dette) viser nettopp bildet “Stemmen”. Til stor overraskelse for de frammøtte kunne ordfører Brit Kristoffersen i Hamarøy fortelle at kommunen har kjøpt inn nettopp dette bildet og forærer det til Hamsunsenteret i anledning Hamsundagenes 40-årsjubileum i år.

Festivalåpningen falt sammen med datoen for Hamsuns fødselsdag , 4. august. Tidligere var det en tradisjon med taler og kransenedleggelse ved Hamsun-bysten i Hamsund. De siste årene har festivalen valgt å ikke ha dette på programmet. Hamsun-Selskapets avtroppende nestleder Randi Eilertsen tok derfor bokstavelig talt saken i egne hender og flettet en nydelig krans som ble lagt ved bysten. Gratulerer med dagen til Knut!

Ellers var det nok – iallfall for de litteraturinteressertes del – den svenske forfatteren Mikael Niemi som ble det andre kulturelle høydepunktet. I en fullstappet Æventyrsal ved Hamsunsenteret ble Niemi bokbadet 4. august om sin siste roman, Koke bjørn. Niemi imponerte ikke bare med sine litterære refleksjoner, han viste seg også å være et formidlertalent av de sjeldne. Publikumsreaksjonene underveis vekslet mellom åndenød, gapskratt og trampeklapp. Det samme gjentok seg da Niemi dagen etter skulle anbefale bøker: Han serverte fine boktips og underholdende anekdoter på løpende bånd.

Tidligere leder av Hamsunsenteret, Arne Andre Solvang, bokbader Mikael Niemi i Æventyrsalen.
Signering av bøker hører med på festival.

Hamsun-Selskapets årsmøte ble avviklet i løpet av Hamsundagene. Det var ikke meldt inn noen speislelle saker til møtet. Den vedtektsbestemte agendaen ble fulgt. Om punktet “valg” er følgende å berette: Nestleder de siste årene, Randi Eilertsen fra Narvik, hadde meddelt valgkomiteen at hun ønsket å tre ut av styret. Valgkomiteen foreslo som ny nestleder Truls Nilsen fra Senja. I tillegg ønsket 3.vara Erik Gjestvang fra Vinje å trekke seg etter 14 års tjeneste, og han erstattes av Knut Michelsen, Ås. Nilsen og Michelsen ble valgt inn enstemmig.

Hamsun-Selskapet arrangerte også et sosialt treff på Skogheim kvelden den 5. august. Her møttes styret, kjente og kjære medlemmer fra hele landet, Hamsun-familien, senterledelsen og folk fra kommunen. På programmet stod underholdning, Hamsun-prat, mimring og mingling. Kvelden ble svært hyggelig!

Rørende musikkinnslag fra unge Hamarøy-musikere på Selskapets sosiale treff på Skogheim
Også Knut Hamsun selv (Tor Walle) tok ordet på Skogheim fredagskvelden:)

Legg igjen en kommentar