Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Hamsundagene på Hamarøy 2022

august 4, 2022 - august 6, 2022

Regine Hamsun (foto:privat)

Festivalen Hamsundagene på Hamarøy feirer 40-årsjubileum i 2022. Den går av stabelen 4.- 6. august.

Torsdag 4.8. kloka 10 blir det, tradisjonen tro, åpninga av festivalen ved Knut Hamsuns barndomshjem i Hamsund.  Samtidig åpner utstillinga til festivalkunstner Regine Hamsun, et av  den store dikterens barnebarn.  Bildene hennes kan beskues i lokaler med biografisk sus: fjøsen på tunet på barndomshjemmet.

Hamsun-Selskapet kommer etter vedtak i styret 7.4.22 IKKE til å delta på festivalen med seminar. Årsaken er så enkel som  at vi ikke fikk de foreleserne og forfatterne vi ønsket skulle komme, og et halvhjertet seminar er det ikke verdt å bruke krefter på. Hamsundagene har uansett en rekke programposter av litterær art i Oppeid-området. På Tranøy vil kunstforening tilby skulpturvandring i havgapet, og 5. august er det et stort marked der.

Hamsun-Selskapet vil likevel avholde sitt årsmøte ifm. Hamsundagene. Det blir torsdag ettermiddag 4.8. kl. 1630 på Skogheim. Vi kommer tilbake med nærmere opplysninger om årsmøtet. Hamsun-Selskapet vil videre ha en utstilling på Skogheim 4.-5.august og et sosialt treff for medlemmer og andre inviterte kl 20 den 5.august.

Flere detaljer om Hamsundagene 2022 offentliggjøres her etter hvert som programmet faller på plass. Programmet finner du her

Hamsunsenteret selger  festivalpass til sine arrangement: Kjøp festivalpass her.

 

Hamsunsenteret skriver i sin presentasjon:

Hamsundagene 2022 – 40 år i kulturens tjeneste!

Av: Anita Overelv, festivalsjef for Hamsundagene.

Allting går. Stundom går det skjevt er årets tittel på Hamsundagene. For 40 år siden så denne festivalen dagens lys. 40 år i kulturen og litteraturens tjeneste er en fantastisk bragd av alle involverte. Og ikke en eneste gang har festivalen vært avlyst eller utsatt, selv ikke i korona-året 2020. Mye har skjedd på festivalfronten siden 1982, og Hamsundagene jobber kontinuerlig med å tilpasse seg samtiden og gi gjestene en best mulig festival-opplevelse. Forfatteren Knut Hamsun er som alltid den bærende kraft i festivalen, men temaene som belyses og diskuteres må være oppdaterte og engasjerende.

I år er det Skeivt Kulturår. Hamsundagene er selvsagt med på feiringen, og vi vier en dagene til skeiv litteratur. Det blir opplesning, presentasjon og diskusjon, og Hamsun er selvsagt med!

Vi har invitert Munchmuseet på besøk. Hvordan var forholdet mellom Munch og Hamsun? Og de deler nå skjebne med sine utskjelte, skjeve hus. Vernissasje og samtale med årets festivalkunstner Regine Hamsun skjer på festivalens åpningsdag og Hamsuns fødselsdag, 4. august. Fra Bulgaria kommer en dokumentarist med en hittil ukjent historie som innbefatter Knut Hamsun. Vi inviterer til Stille Lytting: Hamsuns tekster på tre språk, lest ‘live’ mens du vandrer i Pans skoger – en unik lytteropplevelse! Hamsunsenterets presenterer sin nye basisutstilling. Og: hver kveld inntar nye, fine aktuelle artister fra vår egen region konsertscenen, som avveksling til det mangfoldige og innholdsrike litteraturprogrammet på dagtid.

Hamsundagene har aldri kviet seg for å ta opp utfordrende og kontroversielle temaer. Heller ikke i år. Styrelsen i Svenska Akademien måtte gå og Nobelprisutdelingen i litteratur ble avlyst i 2018, etter rystende avsløringer om overgrep og mislighold. Gravejournalisten Matilda Gustavsson har skrevet boka Klubben om avsløringene sine, og deltar på festivalen. En annen svenske som også kommer, er selveste Mikael Niemi, forfatter av bl.a. Koke bjørn.

For barn og unge har vi Den Omreisende Bokfesten, et aktivitetstilbud i samarbeid med biblioteket. Festivalbiblioteket gir dessuten alle mulighet for å fordype seg i festivalens forfattere, og kanskje til og med treffe dem over en kaffe? Du kan glede deg til møter med Kathrine Nedrejord, M. Seppola Simonsen, Anne Oterholm og Martha Breen. Flere forfattere og kulturarrangementer kommer på plakaten etter hvert.

Vi ønsker alle medlemmer av Hamsun-selskapet hjertelig velkommen til spennende og innholdsrike festivalopplevelser på Hamarøy 4. – 6. august.

 

 

Er du på jakt etter overnatting?

• Bank Paa 458 12 830  og Villa Tranen 932 35 336 (begge ved galleriene og Tranøyhallen på Tranøy)

 • Tranøy Fyr 997 04 499 (3 km fra galleriene mm.) https://tranoyfyr.no/hjem
Oppeid og Presteid  ved Hamsunsenteret (14-15 km fra Tranøy):
• Sentrumsgården Motell 46 96 10 09
• Camp Hamarøy 911 06 789 https://www.camphamaroy.no/
• Hamsun Lodge https://www.dikterstua.no/

(foto: camphamaroy.no)

 

Arrangør

Hamsundagene
Vis Arrangør nettside

Sted

Hamarøy
Norway + Google-kart
Vis Sted nettside